AGD do kuchni

Wybór sprzętów AGD do kuchni to jedna z najważniejszych decyzji dotyczących aranżacji tej przestrzeni. Kluczowa jest przede wszystkim odpowiedź na pytanie, czy AGD ma być przygotowane pod zabudowę, czy też wolnostojące. Każde z tych rozwiązań ma swoje wady i zalety.

Dlaczego warto wybrać sprzęty wolnostojące?

Wbrew pozorom stworzenie ciekawej, a jednocześnie spójnej aranżacji z wykorzystaniem urządzeń wolnostojących nie jest takie trudne. Współczesne lodówki, zmywarki, piekarniki i płyty gazowe dość łatwo dostosować do klasycznych aranżacji, jak również tych w stylu retro. Bez problemu można także w ten sposób stworzyć kuchnię w minimalistycznym stylu. Wybierając sprzęty wolnostojące, klient ma większe możliwości wyboru, ponieważ nie musi dostosowywać sprzętów pod rozmiar szafek. Łatwo taką kuchnię również przearanżować, przestawienie sprzętów nie sprawia bowiem problemu. Ważne jest również to, że w przypadku kuchni wolnostojących, można wybierać spośród kuchenek i piekarników w konfiguracji gazowej, elektrycznej lub gazowo-elektrycznej. W przypadku kuchni do zabudowy piekarnik może być tylko elektryczny.

Zalety kuchni pod zabudowę

Nie bez powodu jednak tak wiele osób decyduje się na kuchnie pod zabudowę, mimo pewnych ograniczeń, jakie narzucają one przede wszystkim na wybór sprzętu. Większości osób bardzo zależy na pełnej spójności i idealnym dopasowaniu całej kuchennej zabudowy, a taką gwarancję daje właściwie jedynie zaprojektowane od samego początku połączenie mebli i sprzętów kuchennych. Obecnie na rynku sprzętów AGD istnieje bardzo szeroki wybór urządzeń do zabudowy. Warto jednak pamiętać, na co zwraca uwagę portal Znamy się od kuchni, o ograniczeniach w wyborze tych urządzeń i nieco innych kryteriach ich oceny. Na przykład nie każda głębokość lub szerokość zmywarki będzie pasować do każdego typu zabudowy. Kluczowe jest dopasowanie sprzętu do rozmiaru mebli (albo na odwrót, jeśli kuchnia jest robiona na zamówienie) oraz zachowanie pewnej ciągłości estetycznej. W tym przypadku na samym początku musi zapaść jednoznaczna decyzja, w jakim stylu ma być projektowana kuchnia. Niezaprzeczalnym plusem kuchni pod zabudowę, oprócz podkreślanego już wymiaru estetycznego, jest większy poziom czystości i higieny. Kolejne elementy obudowy są idealnie do siebie dopasowane, nie pojawiają się więc szpary i inne przestrzenie, w których gnieździć się może kurz lub do których mogą wpadać resztki jedzenia. Kuchnie do zabudowy podczas montażu bardzo dokładnie się zabezpiecza, dokładając wszelkich starań, aby usunąć ewentualne szpary lub nierówności.

Kuchnia do zabudowy otwiera także większe możliwości ulokowania piekarnika i płyty. Ten pierwszy wcale nie musi być na dole, poniżej płyty. Można go ustawić właściwie na dowolnej wysokości. W ten sposób można uniknąć konieczności schylania, a także zminimalizować ryzyko oparzenia. Takie możliwości innego zaprojektowania układu piekarnika sprawdzają się szczególnie w domach, w których mieszkają małe dzieci, jak również osoby w problemami z kręgosłupem.

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here