Blendery kielichowe czy ręczne? Które wybrać?

0
235

Niemalże w każdej kuchni można obecnie znaleźć blender. Stojący, ręczny, kielichowy. Rodzajów jest kilka, a każdy posiada wiele modeli, z których czasami trudny wybrać ten jeden idealny. Który nadaje się do robienia koktajli? A który do kruszenia lodu? Dzisiaj przyjrzymy się, jaki profesjonalny blender wybrać.

Ważne parametry blendera

Budowa blendera

Na początek warto przyjrzeć się samej budowie. Obecnie znajdziemy blendery wykonane zarówno z plastiku jak i ze stali nierdzewnej. Te drugie są o wiele wytrzymalsze, nie tracą koloru, ale jednocześnie więcej kosztują. Za to te plastikowe są lżejsze i tańsze. Blender ręczny posiada końcówkę z ostrzami. Warto wybierać takie, które posiadają falisty kształt, więc produkty się nie rozpryskują.

Jeśli chodzi o model kielichowy, to możemy spotkać blender szklany oraz plastikowy. W przypadku pierwszego mamy do czynienia z ładniejszym modelem, który nie wydziela zapachu ani ich nie pochłania. W obu przypadkach warto dbać o dobrej jakości ostrza.

Pojemność blendera

Wszystko zależy od naszych indywidualnych potrzeb. Jeśli potrzebujemy zmiksować jedną porcję koktajlu to model ręczny w zupełności nam wystarczy. Za to blender szklany przydaje się przy dużych ilościach produktów. Niektóre modele mają pojemność nawet 1,5l.

Moc blendera

Każdy profesjonalny blender bez problemu powinien poradzić sobie nawet z miksowaniem mrożonych owoców czy warzyw. Trzeba jednak liczyć się z tym, że jego cena także będzie odpowiednio wysoka. Jeśli będziemy z niego korzystać rzadko, to taki o mniejszej mocy w zupełności nam wystarczy.

Kiedy warto wybrać blender ręczny?

Ten typ blendera jest mały, lekki i poręczny. Bez problemu mieści się w szufladzie. Pozwala na przecieranie i mieszanie składników. Dobrze nadaje się to robienia sosów czy kremów. Można go używać bezpośrednio w misce czy garnku. Sprawdza się jednak przy małej ilości składników. Z zalet można wymienić jeszcze to, że łatwo się go czyści i jest stosunkowo cichy oraz tani.

Jednak musimy go trzymać podczas całej pracy. Szybciej się nagrzewa, ma mała moc i nie zapewnia takiego bezpieczeństwa przez to, że ma odsłonięte noże.

Kiedy warto wybrać blender kielichowy?

Ten model zajmuje więcej miejsca w kuchni, ale jednocześnie charakteryzuje się o wiele mocniejszą siła. Dzięki temu nadaje się do blendowania owoców i warzyw, a często nawet rozdrabniania orzechów czy kostek lodu. Trzeba jednak liczyć się z wyższą ceną, głośniejszą pracą, a także trudniejszym myciem. Jednocześnie blender jest bezpieczniejszy, bo ostrza są schowane. Nie trzeba go także trzymać podczas pracy, bo stabilnie stoi.

Warto samemu zdecydować, jakiego typu blender bardziej przyda nam się w kuchni.

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here