Czapka gastronomiczna – jakie są rodzaje i jaką wybrać?

0
220

Każdy kucharz z prawdziwego zdarzenia musi być wyposażony w odpowiedni strój, na który składa się kilka najważniejszych elementów. Wymienić należy spodnie kucharskie, koszulę lub bluzę kucharską, a także buty i czapkę. Ta ostatnia jest niesłusznie często pomijana – to błąd! Od tego, czy zastosujemy czapkę kucharską, zależy zarówno jakość przygotowywanych w restauracji posiłków, jak i komfort pracy samych kucharzy. Zapraszam do lektury, z której dowiesz się: jakie funkcje pełni ten element ubioru kucharza, z jakiego materiału jest wykonany oraz dlaczego warto i należy go stosować.

Czapka kucharska – dlaczego z niej korzystamy?

Czapka to kluczowy element specjalistycznej odzieży gastronomicznej. Stosuje się ją z różnych powodów – nie tylko tych praktycznych, ale także estetycznych. Z nakryciem głowy kucharzy związana jest pewna symbolika; dawniej – wysokość czapki miała świadczyć o doświadczeniu i randze kucharza, dlatego szefowie kuchni nosili najwyższe czapki.

Obecnie, czapkę kucharską stosuje się głównie z powodów higienicznych. Czapka pozwala utrzymać fryzurę w tej samej postaci przez cały czas jej noszenia. Co równie ważne, czapka zapobiega poruszaniu włosami – na przykład podczas drapania lub kontaktu fizycznego głową z innym obiektem. Dzięki temu, noszenie czapki pozwala zredukować ilość wypadających włosów, a te, które wypadną, nie spadają z głowy i nie dostają się do przyrządzanego jedzenia. 

Czapka czapce nierówna

Odzież gastronomiczna kucharza ma być w pełni funkcjonalna i zapewniać maksimum komfortu w czasie wykonywania pracy. Dlatego, w wyborze czapek kucharskich należy uwzględnić typowe warunki atmosferyczne panujące w restauracyjnej kuchni – takie jak duża ilość zapachów i wilgoci rozprzestrzeniających się w powietrzu. Z tych powodów, czapki kucharskie powinny być wykonane z materiałów z łatwością pochłaniających wilgoć oraz wentylujących powietrze. Często, górna część czapek jest wykonana z siatki lub innego perforowanego materiału. Jest to optymalne rozwiązanie, które zapobiega przegrzaniu głowy, a tym samym nie wpływa negatywnie na stan włosów lub skóry.

Z tych samych powodów, zamiast czapek kucharskich można zdecydować się na zastosowanie tak zwanej bandany kucharskiej – rodzaju opaski (niekiedy wyposażonej także w siatkę przytrzymującą włosy) wiązanej z tyłu głowy. Bandana jest uniwersalnym rodzajem nakrycia głowy – pozwala na komfortowe dopasowanie jej do obwodu głowy.

Jeśli kuchnia w danej restauracji jest „otwarta” i goście odwiedzający lokal mogą przyglądać się pracy kucharzy, warto wybrać bardziej estetyczne modele nakrycia głowy. Szczególnie istotny jest wybór odpowiedniego koloru, który powinien pasować do pozostałych elementów odzieży kucharskiej, wystroju wnętrza, a także obowiązków pełnionych przez danego kucharza. Cukiernicy oraz piekarze, mający dużo kontaktu z mąką, powinni nosić białą odzież, w tym także czapki, na których nie będą widoczne osadzające się pyłki mąki. Kucharze pracujący przy palnikach powinni natomiast nosić ciemne nakrycia głowy – najczęściej spotykamy je w restauracjach orientalnych, szybkiej obsługi, międzynarodowych sieciach i w restauracjach przyhotelowych.

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here