Wybór blatu kuchennego – drewniany, laminowany czy z kamienia?

Blat kuchenny pełni funkcję estetyczną i praktyczną. Stanowi ważny element wyposażenia każdej kuchni, gdyż to na nim przygotowujemy potrawy, przechowujemy sprzęty i akcesoria. Aby komfortowo służył, trzeba wybrać odpowiedni materiał, z którego zostanie wykonany.

Jeśli wybieramy blat kuchenny, musimy kierować się względami estetycznymi, ale także praktycznymi. Najważniejszy jest wysoki poziom komfortu pracy, a on zależy w dużej mierze od materiału, z jakiego go wykonamy. Wybór jest niezwykle szeroki – można zamontować m.in. blat drewniany, kamienny, szklany, z konglomeratu lub laminatu. Który wybrać i dlaczego?

Intensywność i sposób użytkowania

Blat do kuchni powinien być wytrzymały, odporny na wilgoć, wysoką temperaturę, uszkodzenia mechaniczne, a także wyróżniać się wysokimi właściwościami użytkowymi. Warto wziąć pod uwagę sposób i intensywność jego użytkowania, czym go najczęściej będziemy brudzić (np. czerwonym winem) itd. Poniżej wady i zalety najpopularniejszych rodzajów blatów do kuchni.

Blat drewniany

Blaty drewniane klejone z drewna litego to piękno i trwałość – klasyka w najlepszym wydaniu. Dzięki różnym wariantom kolorystycznym świetnie komponują się z wnętrzami nowoczesnymi, klasycznymi, rustykalnymi czy też retro. Odpowiednio dobrany blat sprawia, że kuchnia prezentuje się wyjątkowo przytulnie. Nadaje pomieszczeniu ciepła, a przecież to właśnie kuchnię uznaje się za serce domu.

Najlepsze gatunki drewna na blat kuchenny to krajowy dąb, buk, orzech. Drewno ma szerokie grono zwolenników, gdyż jest materiałem naturalnym, ale przez to mniej odpornym na działanie wysokiej temperatury, odbarwienia i zarysowania. Wystarczy jednak pamiętać o odpowiednim zabezpieczeniu i blat drewniany będzie nam służył na długie lata. Dzięki temu, że drewno jest materiałem, który można odnawiać poprzez zeszlifowanie powierzchni i ponowne pokrycie preparatem impregnującym nawet po kilku latach intensywnego użytkowania niewielkim nakładem uzyskujemy produkt taki jak w chwili zakupu.

Blat laminowany

Jednym z najpopularniejszych rodzajów blatów kuchennych są też laminaty. Występują w wielu kolorach i wzorach, dzięki czemu mogą imitować drewno lub kamień, ale są znacznie tańsze. To właśnie cena jest ich największą zaletą dla wielu użytkowników.

Poza tym charakteryzują się wysoką odpornością na działanie wysokich temperatur czy wodę. Jednak mimo że nie trzeba stosować dodatkowych zabiegów pielęgnacyjnych, w miejscach łączeń mogą spuchnąć i odkształcić się, a wtedy konieczna jest wymiana całego blatu. Nie prezentują się też tak elegancko jak np. blaty dębowe czy granitowe.

Blat kamienny

Jednym z eleganckich rozwiązań są też blaty produkowane z granitu, marmuru lub trawentynu. Można na nich stawiać gorące naczynia, są odporne na wodę, uszkodzenia mechaniczne i ew. zarysowania, gdyż zaimpregnowane fabrycznie będą służyły przez wiele lat. Ich podstawową wadą jest jednak cena – są one bardzo drogie.

Wysokiej jakości blat z kamienia może stanowić najdroższy element kuchni. Nie bez znaczenia jest też jego waga, dlatego najlepiej wybrać wzmocnione szafki kuchenne. W przeciwieństwie też do ciepłych i przytulnych blatów drewnianych są one wyjątkowo zimne.

Wybierając blat kuchenny, trzeba wziąć pod uwagę trwałość materiału oraz wygląd wnętrza, ale także czas spędzany w kuchni oraz potrzebny na jego pielęgnację.

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here