Aby grill był sprawny i służył nam długo, trzeba go odpowiednio czyścić po każdym użyciu oraz poddawać okresowym zabiegom konserwacyjnym. Jak powinieneś dbać o Twojego Broil Kinga?
Czyszczenie rusztu po każdym użyciu
Nie chce się. To prawda… Po imprezie grillowej konieczność wyszorowania rusztu to naprawdę mało przyjemne zajęcie, ale konieczne, jeśli chcemy, by grill działał sprawnie, a jedzenie zawsze było smaczne. Na szczęście w czyszczeniu rusztu pomaga: szczotka stalowa (nierdzewna) i spryt.
Najpierw, tuż po zakończeniu grillowania, ustaw moc na maksymalną i zamknij pokrywę – dzięki temu wypalą się resztki jedzenia i tłuszczu. Po kilkunastu minutach możesz otworzyć grill, wyłączyć go i zabrać się do zdrapywania resztek tłuszczu szczotką. Nie powinno to zająć więcej niż kilka minut.
Ruszt warto zakonserwować cienką warstwą oleju roślinnego nakładając go np. silikonowym pędzelkiem. Koniecznie trzeba to zrobić, jeśli grill ma stać nieużywany przez jakiś czas.
Konserwacja aromatyzerów grilla Broil King
Po każdym użyciu, system aromatyzerów pod palnikiem należy dokładnie oczyścić z wszelkich resztek żywności i przypraw. Jeśli grill nie będzie użytkowany dłuższy czas (np. w czasie zimowym) aromatyzery i system Flav-R-Wave występujący w grillach gazowych Broil King należy natłuścić olejem (np. smarując aromatyzery pędzelkiem czy silikonową szczoteczką).
Czyszczenie pokrywy grilla
Sprawdź też czy na pokrywie bądź półkach nie ma resztek jedzenia i tłustych plam. Jeśli są – od razu je usuń. Jeśli zostaną, zaczną powoli wżerać się w emalię. Tłuste plamy łatwo wyczyścisz płynem do czyszczenia grilli lub nawet zwykłym płynem do naczyń.
Aby ułatwić sobie późniejsze czyszczenie grilla, warto pamiętać o kilku zasadach:
- Nie stosuj zbyt dużej ilości marynaty – jej nadmiar nie będzie mieć wpływu na smak (wpływ ma jedynie ta jej część, która wniknęła w pory mięsa). Zamiast polewać marynatą mięso już na grillu, odsącz mięso z nadmiaru marynaty przed ułożeniem na ruszcie a następnie delikatnie je posmaruj silikonowym pędzelkiem umoczonym w marynacie;
- Stosuj tacki, które ograniczą skapywanie tłuszczu na ruszt i aromatyzery. Dzięki temu grillowanie będzie też zdrowsze;
- Aby mięso nie przywierało do rusztu, przed jego położeniem przesmaruj ruszt olejem. Dzięki temu, mięso nie przywrze i nie zostaną na nim drobinki (lub po prostu zastosuj tackę);
- W czasie grillowania używaj rękawic lub często wycieraj ręce papierowym ręcznikiem. Dotykanie wszystkiego palcami brudnymi od tłuszczu sprawi, że po grillowaniu będzie trzeba wszystko dokładnie czyścić z tłuszczu. A można tego bardzo łatwo uniknąć.
Więcej informacji o grillach Broil King znajdziesz tutaj: 4prestige.pl