Stal nierdzewna, nazywana często szlachetną, to popularny materiał, który przez wiele osób doceniany jest ze względu na ogromną funkcjonalność, odporność na korozję i trwałość. Aby zachować estetykę i wyjątkowe właściwości przedmiotów wykonanych z tego surowca, należy je systematycznie czyścić i konserwować. Sprawdź, w jaki sposób najlepiej pielęgnować stal nierdzewną.
Domowe środki czyszczące
Mieszanki czyszczące, które bez problemu można wykonać, używając kuchennych produktów, fantastycznie sprawdzą się w przypadku stali nierdzewnej. Ta metoda jest nie tylko ekologiczna, ale pozwala także zaoszczędzić pieniądze na sklepowych detergentach. Domowe mikstury bez problemu poradzą sobie z zabrudzonymi okapami, kuchenkami, akcesoriami do gotowania, a nawet garnkami ze stali nierdzewnej (więcej informacji na ich temat można znaleźć w artykule https://zasmakujradosci.pl/magazyn/lifestyle/naczynia-ze-stali-nierdzewnej-dlaczego-warto-je-kupic). Czego używać do mycia przedmiotów ze stali nierdzewnej?
- Soku z cytryny – wystarczy delikatnie skropić nim powierzchnię przedmiotu i przetrzeć ściereczką, a zabrudzenia powinny zniknąć.
- Wody gazowanej – należy nasączyć nią miękką gąbkę i wyczyścić stalową powierzchnię.
- Octu – trzeba przelać odrobinę octu do buteleczki z atomizerem, spryskać nim przedmiot, a po kilkunastu sekundach wytrzeć do sucha ścierką.
- Roztworu wody z mydłem – do miski wlać ciepłą wodę i dodać odrobinę mydła (ważne, żeby nie było go zbyt dużo, bo na powierzchni mogą powstać nieestetyczne zacieki), a następnie zmoczyć miękką ściereczkę, wyczyścić przedmiot i wypolerować go suchą szmatką.
Akcesoria do czyszczenia stali nierdzewnej
Stal szlachetną wyróżnia wytrzymałość oraz odporność na wysokie temperatury, ale należy pamiętać o tym, że można ją łatwo zarysować. Aby zachować połysk i gładkość powierzchni, najlepiej unikać twardych materiałów, które niosą ryzyko powstania rys i nierówności.
Do czyszczenia najlepiej sprawdzą się:
- ręczniki z mikrofibry,
- ściereczki z mikrowłókna,
- gąbczaste myjki,
- ściereczki z włókien naturalnych i chemicznych.
Produkty mogące powodować uszkodzenia stali nierdzewnej to:
- papier ścierny,
- szorstkie myjki,
- druciaki,
- twarde gąbki.
Konserwacja stali szlachetnej
Regularne czyszczenie narzędzi i akcesoriów kuchennych jest bardzo istotne, bo pokryta brudem i tłuszczem stal nierdzewna jest mniej odporna na uszkodzenia mechaniczne i czynniki zewnętrzne. Istotnym elementem jest także pielęgnacja, polegająca m.in. na natłuszczaniu powierzchni przedmiotów wykonanych z tego materiału, za pomocą oliwy z oliwek lub oliwki dla dzieci. Wystarczy nanieść niewielką ilość produktu i rozprowadzić go kolistymi ruchami, a następnie wypolerować natłuszczoną powierzchnię np. szmatką z owczej wełny. Należy jednak pamiętać o umiarze, bo zbyt duża ilość oleju da odwrotny efekt i zmatowi stal.