Luty i marzec to doskonały czas na rozpoczęcie wysiewu warzyw – zwłaszcza tych, które wymagają dłuższego okresu wegetacji lub dobrze znoszą niższe temperatury. Wysiew wczesną wiosną pozwala uzyskać zdrowsze i silniejsze sadzonki, które w odpowiednim momencie można przesadzić do gruntu lub szklarni. Jakie warzywa najlepiej wysiać w tym czasie? Sprawdź nasz przewodnik i przygotuj swój ogród na nadchodzący sezon!
Jakie warzywa siać w lutym?
Końcówka zimy to świetny czas na wysiewanie nasion na kiełki, które są ważnym składnikem diety w okresie przedwiośnia, kiedy nie mamy jeszcze dostępu do innych warzyw. Ten sklep z nasionami warzyw https://cebule-kwiatowe.pl/nasiona-warzyw/ ma w swojej ofercie nasiona na kiełki rzodkiewki, rzeżuchy soczewicy czy brokułu. Do wysiewu wykorzystywane są specjalne pojemniki (kiełkownice), które zapewniają odpowiednią cyrkulację powietrza i odprowadzają nadmiar wody.
Rozwiązaniem alternatywnym są płaskie tacki z ligniną lub gazą, które dobrze zatrzymują wilgoć i sprzyjają szybkiemu kiełkowaniu. W lutym rozpoczyna się wysiew takich warzyw jak: seler, papryka, wczesna kapusta, karczoch czy por.
O tym pamiętaj! Aby zapewnić roślinie odpowiednie warunki wzrostu, przygotuj skrzynki lub doniczki wypełnione ogrzaną ziemią kompostową – zanim przetransferujesz ją do doniczek, przetrzymaj kilka dni w ciepłym pomieszczeniu, aby mogła się ogrzać.
Wysiew warzyw wczesną wiosną – wskazówki
Wczesnowiosenne wysiewy nie wymagają dużych umiejętności, dlatego nie obawiaj się, że nie dasz sobie rady. Nasiona przesypuje się ziemią, natomiast skrzynki z roślinami pokrywa transparentną folią, aby zredukować zjawisko parowania wody. W pierwszym okresie uprawy bardzo ważne jest, aby pojemniki były ustawione na parapecie od strony południowej lub południowo-zachodniej (najlepiej wyeksponowanej na słońce). Jeżeli chodzi o temperaturę panującą w pomieszczeniu, rekomenduje się, aby była utrzymana na poziomie 21 stopni Celsjusza. Kiełkujące rośliny podlewa się wodą o temperaturze pokojowej, dbając o to, aby strumień był rozproszony i nie doszło do przelania. Bardzo często praktyką stosowaną przez ogrodników jest wykonywanie roztworu wodnego z aspiryną – wystarczy jedna tabletka rozpuszczona w czterech litrach wody, aby zwiększyć odporność rośliny na działanie patogenów.
Jakie warzywa siać w marcu?
W pierwszej połowie marca należy siać nasiona rzodkiewki, szpinaku, kopru czy marchwi. Wysiany materiał siewny okrywa się agrowłókniną, która chroni przed spadkami temperatury. Ogrodnicy, którzy nie zdążyli przygotować rozsady selera w lutym, powinni nadrobić to w marcu, wysiewając nasiona na początku miesiąca. W drugiej dekadzie rozpoczyna się uprawa pomidora gruntowego, bakłażana czy papryki. Aby zapewnić kiełkującym nasionom odpowiednią temperaturę, wysiewa się je w małych doniczkach ustawianych w pobliżu kaloryferów. W celu uzyskania właściwej wilgotności powietrza doniczkę nakrywa się denkiem plastikowej butelki lub owija folią.
Końcówka marca lub początek kwietnia to czas, kiedy można wysiewać do gruntu nasiona warzyw o niższych wymaganiach termicznych – groch, rzodkiewka, wczesną odmianę marchwi, koper ogrodowy czy szpinak warzywny. Tak wysiane nasiona należy regularnie nawadniać i odchwaszczać, aby warzywa nie musiały konkurować z chwastami o wodę, substancje odżywcze i przestrzeń do wzrostu.