Kuchenka wolnostojąca – jaki model wybrać?

Kuchenka jest obowiązkowym wyposażeniem każdej kuchni – dzięki niej możemy w różny sposób przygotować pyszne potrawy. Rynek oferuje nam wiele rodzajów i modeli kuchenek – by wybrać tą właściwą musimy kierować się własnymi potrzebami. Na co zatem warto zwrócić uwagę, by dokonać odpowiedniego wyboru?

Rodzaje kuchenek

Kuchenka jest urządzeniem, które składa się z piekarnika oraz płyty do gotowania. Możemy podzielić je na:

  • gazowe, gdzie płyta oraz piekarnik są zasilane gazem,
  • gazowo-elektryczne, w których płyta zasilana jest gazem, natomiast piekarnik jest elektryczny
  • elektryczne, które posiadają płytę oraz piekarnik zasilane prądem, takie kuchenki mogą mieć płytę ceramiczną, żeliwną lub indukcyjną.

Istotne parametry

Decydując się na zakup kuchenki musimy wybrać jej odpowiednią moc. Trzeba bowiem wiedzieć, iż każdy licznik prądu posiada konkretny przydział mocy, który wynosi zazwyczaj około 25 A. Dlatego też trzeba uważać, by kuchenka nie miała większej mocy przyłączeniowej, niż przydział naszego licznika – może wtedy wybijać nam korki.

Jeśli jednak dojdzie do takiej sytuacji lub zdecydowani jesteśmy na kuchenkę o sporej mocy, musimy zwiększyć jej przydział. Możemy uzyskać to poprzez zamianę licznika jednofazowego na trójfazowy, dzięki czemu otrzymujemy przydział mocy trzykrotnie większy, na przykład 3 x 20 A.

Moc cieplna palników

Wiadome jest, że każdy palnik posiada pewną konkretną moc, z jaką jest w stanie podgrzać jedzenie. Istotną informacją jest to, iż palniki gazowe charakteryzują się większą mocą niż elektryczne, dzieje się to za sprawą wytwarzania większej ilości ciepła.

Nie jest jednak jednoznaczne, iż na takiej kuchence woda zagotuje się w krótszym czasie, zależne jest to od sprawności przy zmianie energii, elektrycznej na cieplną, którą posiada dana płyta oraz zużycia energii podczas doprowadzenia wody do wrzenia.

Klasa energetyczna

Większość sprzętów AGD posiada klasę efektywności energetycznej, dzięki niej możemy zaoszczędzić pieniądze. Kuchenki wolnostojące posiadają klasę energetyczną od A do C, gdzie A oznacza najmniejsze zużycie energii.

Jeśli chodzi o średnie zużycie energii, między klasą A, a C istnieje około 0,20 kWh różnicy, co daje nam oszczędność około 50 złotych w skali roku.

Wybieramy płytę oraz pola gazowe

Płyta może być zasilana na kilka sposobów, przez co wyróżniamy:

  • Płyty gazowe, które z kolei możemy podzielić na
    • emaliowane,
    • ze stali nierdzewnej
    • z czarnego szkła.
  • Płyty elektryczne, gdzie znajdziemy:
    • płyty ceramiczne o płaskiej powierzchni, zazwyczaj w kolorze czarnym i okrągłymi grzałkami,
    • żeliwne z wystającymi ponad płytę polami, są jednak najmniej efektywne i najdroższe w eksploatacji,
    • indukcyjne, które działają na zasadzie wytworzenia pola magnetycznego, ono z kolei wytwarza ciepło i energię poprzez drgania. Są najbardziej popularnym rodzajem płyt w dzisiejszych czasach.

Istotne są również pola grzejne, gdzie płyta gazowa posiada palniki gazowe, płyta elektryczna – palniki elektryczne, natomiast płyta indukcyjna – pola indukcyjne. Zazwyczaj kuchenki wolnostojące posiadają cztery palniki, wszystkie jednego rodzaju, jeśli jednak mamy do czynienia z kuchenką elektryczno-gazową możemy spodziewać się na przykład dwóch palników gazowych i dwóch elektrycznych.

Palniki posiadają różną wielkość oraz moc, standardowo kuchenka ma jeden duży palnik, dwa średnie oraz jeden mały. Pamiętajmy, by odpowiednio dobierać średnicę garnka do wielkości palnika, dzięki temu nie narazimy się stratę energii.

Piekarnik na miarę naszych potrzeb

Nie możemy również zapomnieć o piekarniku, może być on gazowy lub elektryczny, w zależności od sposobu dostarczania energii. Piekarniki gazowe charakteryzują się mniej zaawansowanym działaniem i posiadają zazwyczaj jedynie podstawowe funkcje, natomiast piekarniki elektryczne są bardziej nowoczesne i urozmaicone w kwestii funkcji.

Dobrze, jeśli nasz piekarnik posiada następujące oznaczenia:

  • Grzałka dolna – służy do tradycyjnego pieczenia oraz dopiekania spodów lub odgrzewania wilgotnych ciast oraz pizzy.
  • Grzałka górna – dzięki niej dopieczemy i zarumienimy potrawę.
  • Grill – idealnie nada się do steków, kiełbasek, czy zapiekanek.
  • Grzałka górna i dolna – upieczemy potrawę z obu stron jednocześnie.
  • Rozmrażanie – dzięki tej funkcji produkt rozmrozi się do temperatury pokojowej.
  • Rożen obrotowy – na nim przygotujemy kurczaka w całości.
  • Termoobieg – pieczenie odbywa się za pomocą strumienia gorącego powietrza, w piekarniku panuje jednakowa temperatura w każdym miejscu, czas pieczenia oraz koszty eksploatacji ulegają zmniejszeniu

Bezpieczeństwo przede wszystkim

Każdy piekarnik posiada zabezpieczenie przeciwwypływowe, która polega na odcięciu dopływu gazu w momencie, gdy palnik zostanie zalany cieczą. Poleca się zakup piekarnika z blokadą drzwi, dzięki czemu nie dojdzie do przypadkowego otworzenia podczas pieczenia.

Piekarnik powinien posiadać podświetlenie, dzięki czemu wiemy, że pracuje i musimy zachować szczególną ostrożność. Niektóre kuchenki posiadają tak zwane zimne drzwi, gdzie szyba od piekarnika jest potrójna lub poczwórna więc nie nagrzewa się zbyt mocno podczas pieczenia.

Ceny kuchenek zależne są od ich rodzaju – najtańsze są gazowe, za które zapłacimy około 1000 złotych, gazowo-elektryczne kosztują nawet ponad 2000 złotych, natomiast elektryczne – nawet do kilku tysięcy złotych.

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here