Blat kuchenny pełni funkcje praktyczne oraz estetyczne. Powinien być trwały i funkcjonalny, ale będzie też ważną ozdobą kuchni. Stanowi kluczowy element jej wyposażenia, służy do przyrządzania na nim dań, jest też podstawą dla licznych sprzętów kuchennych. Z czego powinien być zatem wykonany?
Wybieramy blat kuchenny
Wybierając blat kuchenny, trzeba kierować się jego parametrami, wyglądem i walorami praktycznymi. Blat musi zapewniać odpowiedni komfortu pracy podczas przyrządzania różnych potraw, dlatego cechą najważniejszą jest materiał, z którego blat wykonano. Wybór jest z kolei bardzo duży – można zdecydować się m.in. na blat kamienny, ze spieku kwarcowego, drewniany, z konglomeratu, laminatu albo designerski blat szklany.
Intensywność użytkowania a rodzaj blatu
Jak wspomnieliśmy, blaty kuchenne muszą być trwałe, odporne na wysoką temperaturę, uszkodzenia mechaniczne, zarysowania czy wilgoć oraz płyny. Wybierając konkretny blat, kieruj się zatem jego właściwościami użytkowymi, estetyką oraz ceną. Przede wszystkim weź jednak pod uwagę intensywność użytkowania blatu, by mieć pewność, że posłuży on przez wiele długich lat.
Blaty dębowe
Blaty z drewna litego to piękno, elegancja, natura i trwałość. Będą pasować do wnętrz w każdym stylu – rustykalnym, klasycznym, nowoczesnym, skandynawskim czy retro, a nawet glamour. Blat jest ważnym elementem kuchni i dodaje jej charakteru – ciepła i przytulności albo elegancji.
Drewno ma duże grono zwolenników, gdyż jest materiałem naturalnym. Najpopularniejsze są blaty dębowe, gdyż wykazują wysoką odporność na działanie wysokiej temperatury, zarysowania czy zmiany barwy. Wymagają odpowiedniej pielęgnacji i zabezpieczenia, ale są to proste zabiegi. Wykonywane systematycznie sprawią, że taki blat posłuży przez długie lata.
Blat kamienny
Wśród eleganckich blatów trzeba wspomnieć też o blatach z kamienia albo spieku kwarcowego. Są odporne na wysokie temperatury, wodę, uszkodzenia mechaniczne i zarysowania. Będą służyły przez wiele lat. Minusem takiego rozwiązania dla wielu osób jest jednak cena oraz ich waga. Mogą też dodać wnętrzu uczucia zimna, z kolei blaty dębowe gwarantują ciepło.
Blaty laminowane
Jednym z rodzajów blatów kuchennych, które cieszą się dużą popularnością, są także blaty z laminatu. Są one dostępne w różnych kolorach i wzorach, są niedrogie i mogą imitować różne materiały czy faktury – m.in. drewno lub kamień. Cena i duży wybór jest ich główną zaletą.
Są jednak dość podatne na ew. uszkodzenia, na przykład w miejscach łączeń mogą spuchnąć i następnie się odkształcić się. Takich uszkodzeń nie da się naprawić, konieczna będzie wymiana całego blatu.