Jaka deska do krojenia

Deska do krojenia jest niezbędna w każdej kuchni. Dostępnych jest jej wiele rodzajów. Kupić można deskę drewnianą, marmurową, plastikową, szklaną… Która z nich jest najlepsza? Jaką wybrać? Prezentujemy zalety i wady poszczególnych desek do krojenia.

Marmurowa deska do krojenia

Marmurowe deski do krojenia to hit ostatnich czasów, a kupić je można m.in. na https://artigiano.pl/7-deski-do-krojenia. Ich największą zaletą jest to, że pięknie się prezentują. Pasują zwłaszcza do nowoczesnych i skandynawskich wnętrz. Można na nich nie tylko kroić, ale i serwować dania, zwłaszcza przekąski. Ponadto kamienne deski są bardzo higieniczne – nie rozwijają się w nich bakterie i pleśń. Co więcej, są odporne na zarysowania, barwienie np. kawą, czy odbarwianie sokiem z cytrusów, octem. Marmurowe deski do krojenia bardzo łatwo można utrzymać w czystości.

Oczywiście mają również wady. Wśród nich wymienić warto ich dużą wagę. W dodatku tępią stalowe noże. najlepiej wymienić więc je na ceramiczne. Z uwagi na swoją twardość, kamienne deski mogą też utrudniać krojenie twardych produktów – nóż ślizga się po desce.

Drewniana deska do krojenia

Drewniana deska do krojenia jest dość tania, chociaż wiele zależy od tego, z jakiego gatunku drewna jest wykonana. To wpływa również na twardość powierzchni i łatwość, z jaką się rysuje. Drewno ma właściwości bakteriobójcze, jednak źle pielęgnowana deska może szybko stać się miejscem rozwoju bakterii. Wśród zalet desek do krojenia wykonanych z drewna należy wymienić fakt, że nie tępią one noży oraz mogą posłużyć jako podkładki pod nagrzane garnki, czy blachy z piekarnika.

Niestety drewnianych desek do krojenia nie można myć w zmywarce. Co więcej, wchłaniają wodę, łatwo się zabarwiają i po zniszczeniu powierzchni mogą być miejscem rozwoju drobnoustrojów.

Deska do krojenia z plastiku

Plastikowe deski do krojenia przede wszystkim są tanie. Właśnie dlatego stawia na nie wiele osób. W dodatku są lekkie i występują w wielu wersjach kolorystycznych. Co więcej, są wykonane z higienicznego materiału i bardzo łatwo się je czyści. Są odporne na silne detergenty, można je myć w zmywarkach. W dodatku nie tępią noży. Ich właściwości pogarszają się po dłuższym użytkowaniu, gdy zostaną porysowane. Wtedy wyglądają nieestetycznie, namnażają się w nich bakterie, chłoną zapachy i mogą się zabarwiać i odbarwiać.

Szklane deski do krojenia – wady i zalety

Czy warto kupić szklaną deskę do krojenia? Największą zaletą tego typu akcesorium jest to, że jest odporna na działanie bakterii. Ponadto łatwo się ją czyści, a nawet można ją myć w zmywarce. Co więcej, szklana deska nie wchłania zapachów. Kupić ją można w różnych rozmiarach, kształtach, kolorach i wzorach.

Do wad szklanych desek należy zaliczyć to, że z uwagi na twardy materiał mogą się szybko tępić noże. Co więcej, śliska powierzchnia może utrudniać krojenie twardej żywności i grozić skaleczeniem. Szklana deska może się też dość łatwo stłuc.

Jaką deskę do krojenia kupić?

Jaką deskę kupić? Z pewnością warto mieć w domu drewnianą do krojenia chleba i pozostałej suchej żywności. Poza tym świetnie sprawdzi się deska marmurowa – można na niej serwować dania. Jest też odporna na barwienie i zapachy, więc sprawdzi się do mięsa, ryb, jak i owoców, czy warzyw.

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here