Coraz więcej osób projektując kuchnię, decyduje się na sprzęty w zabudowie. To rozwiązanie dodaje kuchni elegancji, nowoczesności, funkcjonalności. Wkomponowanie piekarnika, lodówki, zmywarki, mikrofalówki na stałe w zabudowę kuchenną zyskuje coraz więcej zwolenników. Jednym z najistotniejszych elementów wyposażenia jest bez wątpienia piekarnik. Producenci sprzętu AGD prześcigają się we wprowadzaniu na rynek coraz szerszej oferty tego typu produktów. Kuszą ceną, designem, nowoczesnymi funkcjami. Wybór jest ogromny, więc nie dziwi, jak wielu osobom spędza sen z powiek poszukiwanie odpowiedzi na pytanie: jaki piekarnik do zabudowy wybrać?
Wybór piekarnika do zabudowy
Większość rankingów poza ceną, bierze pod uwagę specyfikacje techniczne, np. moc, energooszczędność, nowoczesne, ekologiczne rozwiązania, mnogość dodatkowych funkcji itd. Część zestawień skupia się na nowościach, inne na sprawdzonych rozwiązaniach. Praktycznie każdy ranking piekarników do zabudowy od lat umieszcza w pierwszej dziesiątce takich zaufanych, renomowanych producentów jak: Bosch, Electrolux, Whirlpool, czy Beko. Piekarnik to już nie tylko grzałki i termoobieg – to inteligentny system sterowany najnowocześniejszą elektroniką. Wszystko po to, by uczynić obsługę jak najbardziej intuicyjną, zadbać o bezpieczeństwo i komfort użytkowników, dopasowywać się do indywidualnych potrzeb.
Standardem stają się takie elementy jak: szybkie nagrzewanie, dodatkowe uszczelnienie zapobiegające ucieczce ciepła i rozgrzewaniu obudowy oraz drzwiczek, termoobieg równomiernie rozprowadzający ciepło wewnątrz komory, wielofunkcyjny grill, systemy odprowadzające zapachy podczas pieczenia, funkcje „samoczyszczenia”. Coraz popularniejsze są inteligentne programatory, które potrafią znacznie więcej niż odmierzyć czas i wyłączyć piekarnik. W tej chwili nie trzeba już zastanawiać się jakie parametry nastawić na określoną potrawę – piekarnik wszystkim się zajmie: programator dostosowuje cykl pracy nie tylko ogólnie do wagi i rodzaju produktu, ale wręcz do konkretnych przepisów, które posiada wgrane do systemu. Hitem od kilku lat są piekarniki dzielone na dwie komory, dzięki którym można przygotowywać obiad i deser jednocześnie – jest to ogromna oszczędność czasu i wygoda.
Koniecznie należy wspomnieć o jeszcze jednej nowości ostatnich lat: są nią piekarniki parowe. Dzięki nim można gotować znacznie zdrowiej i smaczniej: już nigdy więcej przesuszonej pieczeni, czy przypieczonych zbyt mocno potraw. Ranking piekarników parowych otwiera Electrolux, który zapoczątkował modę na piekarniki wyposażone w generatory pary. Za nim podążają inni producenci wymienieni już wcześniej oraz polska Amica. Dobrej jakości piekarniki parowe są często nieco droższe od klasycznych, ale jest to opcja zdecydowanie warta rozważenia.