Na jaki piekarnik warto się zdecydować? O czym pamiętać decydując się zakupić idealny piekarnik do kuchni, który będzie dostosowany do naszego trybu życia i sprawi, że pieczenie będzie przyjemnością?
Jaki rodzaj piekarnik wybrać?
Piekarnik jest niezbędnym wyposażeniem kuchni. Nie jest tak widoczny i eksploatowany jak lodówka lub np. płyta gazowa, ale dla wieku pań i panów, którzy na co dzień gotują stanowi niezbędne wyposażenie. Na rynku można znaleźć wiele rodzajów piekarników. Decydując się na konkretny warto mieć na uwadze takie kwestie jak miejsce, w którym ma się znajdować w kuchni.
Wiele osób poleca piekarnik samodzielny, który można zabudować w dowolnym miejscu w kuchni. W praktyce jest on umieszczany np. na wysokości – w tzw. słupku na odpowiedniej dla użytkownika wysokości. Dotyczy to często sytuacji, kiedy meble kuchenne nie są przygotowane na wymiar, aczkolwiek zależy nam na ich funkcjonalności i na tym, by takie elementy jak np. piekarnik efektywnie się prezentowały, a na co dzień by wygodnie było z nich korzystać. Innym rozwiązaniem jest piekarnik do zabudowy. Można go łatwo wkomponować w meble, które znajdują się w kuchni, co jest praktyczne i dobrze się prezentuje.
Kolejna opcja to piekarnik kompaktowy do zabudowy. Obecnie możemy już znaleźć piekarniki do zabudowy nawet bardzo małych kuchni. To wygodne rozwiązanie, kiedy nie posiadamy dużej przestrzeni, a chcemy móc korzystać z piekarnika, dodatkowo osiągając ciekawy design w kuchni.
Którą technologie zasilania piekarnika wybrać?
W przypadku wyboru piekarnika ważną kwestią jest także sposób zasilania. Piekarnik elektryczny to swoisty znak czasów, ponieważ w kuchni coraz więcej sprzętów ma zasilanie elektryczne. Jego zaletą jest fakt, że jest wyposażony nie tylko w grzałki ale również w opcję mikrofalówki, grilla i inne, ciekawe rozwiązania, np. pieczenie na parze. To znaczne urozmaicenie i odpowiednia opcja dla osób, które np. z uwagi na dietę lub przyjęty tryb jedzenia wolą np. piec na parze, by było zdrowiej.
Niekiedy w piekarnikach elektrycznych dochodzi do wahań temperatury. Wybierając, jednak dobry model takiego piekarnika nie musimy obawiać się o to. Zawsze ważną kwestią jest również przyzwyczajenie się do nowego sprzętu i sposobu pracy z nim, co wymaga czasu.
Piekarnik gazowy jest znacznie prostszy w obsłudze i część osób jest do niego przyzwyczajonych. Podstawowa różnica polega jednak na tym, że nie wymaga elektryczności. W praktyce rzadko mamy dziś do czynienia z awariami i dłuższym brakiem elektryczności, choć takie sytuacje mają sporadycznie miejsce. Wówczas osoby, które mają piekarniki gazowe nie są uzależnione tylko od jednego źródła zasilania.
Innym rozwiązaniem jest dobrej jakości piekarnik kompaktowy, np. piekarnik kompaktowy Solgaz. Ma on tę zaletę, że, jak wskazuje producent, daje możliwość zamontowania go nawet w małych kuchniach. Nie zabiera miejsca i jest odpowiednim sprzętem zwłaszcza dla osób młodych, stawiających pierwsze kroki w kuchni i uczących się dopiero pieczenia. Dobry piekarnik kompaktowy łączy funkcję pieczenia i mikrofalówki co daje np. możliwość odmrażania. To opcja dla osób zabieganych, które chcą np. szybko coś upiec.
Ważną kwestią w przypadku piekarników kompaktowych ze sklepu https://solgaz.eu/produkt/piekarnik-kompaktowy-sp-34-pm/ jest też korzystna cena, ponieważ płacąc raz mamy i piekarnik i kuchenkę mikrofalową. Dodatkowo oszczędzamy miejsce w kuchni, bo zamiast dwóch sprzętów umieszczamy jeden. Ma to znaczenie w przypadku gdy mamy małe kuchnie oraz wówczas, gdy szukamy sprzętu, który będzie dobrze funkcjonował i efektywnie się prezentował.