W sierpniu i pod koniec września możesz już zbierać z warzywnika plony tego, co zasadziłeś we wcześniejszych miesiącach. I chociaż powoli zmienia się aura, a glebę można już przygotowywać do zimowego odpoczynku, jest to także czas na sadzenie roślin cebulowych i wysiewanie gatunków ozimych. Przekonaj się, jakie warzywa w ogrodzie doskonale zajmą puste miejsce na grządkach i sprawią, że Twój warzywnik będzie żył aż do mrozów.
Tak zwane jesienne poplony, czyli warzywa o krótkim okresie wegetacji wysadzane w sierpniu, są dobrym sposobem, aby wykorzystać przestrzeń warzywnika w ogrodzie, zanim nadejdą pierwsze przymrozki. Musisz jedynie pamiętać o zasadzie zmianowania polegającej na tym, by rośliny wysiewane przed wrześniem nie znalazły się na stanowiskach zajmowanych wcześniej przez rośliny z tej samej grupy botanicznej. To sprawi, że będą one mniej podatne na choroby oraz szkodniki.
ZIEMOVIT przygotował zestawienie jesiennych gatunków, dzięki którym będziesz mógł zbierać poplony ze swojego ogródka aż do zimowej pory.
Warzywa w ogrodzie – jesienne poplony
Poznaj najpopularniejsze warzywa wysiewane pod koniec lata.
Koper ogrodowy
- Okres wegetacji: 30–40 dni.
- Termin wysiewu: koniec lipca i pierwsza połowa sierpnia.
- Podłoże: żyzne, o stałej wilgotności, po różnych roślinach.
- Odporność na chłód: mała, siewki wymagają zabezpieczenia włókniną.
- Popularne odmiany: Ambrozja, Szmaragd.
Rzodkiewka
- Okres wegetacji: 40–50 dni.
- Termin wysiewu: pierwsza połowa sierpnia. Jej uprawa nie jest zalecana latem, ponieważ rzodkiewka szybko tworzy pęd kwiatowy.
- Podłoże: wilgotne – aby uniknąć zgrubień korzeniowych, rzodkiewka potrzebuje częstego podlewania.
- Odporność na chłód: duża, ale najlepiej zasiać odmiany przeznaczone do uprawy wczesną wiosną albo jesienią.
- Polecane odmiany: Ramona, Jutrzenka, Carmen, Krasa, Polana, Lidka, Fiesta.
Szpinak
- Okres wegetacji: 7–8 tygodni.
- Termin wysiewu: koniec sierpnia lub połowa września, tylko odpowiednie odmiany. W czasie wzrostu trzeba go regularnie odchwaszczać i podlewać oraz spulchniać wokół niego glebę.
- Podłoże: gleby cięższe, piaszczysto-gliniaste, niezakwaszone, o obojętnym odczynie.
- Odporność na chłód: wysoka, nie wymaga zakrywania.
- Polecane odmiany: Asta, Markiza, Greta, Orbita.
Roszponka
- Okres wegetacji: 60–90 dni.
- Termin wysiewu: od lipca do sierpnia (na zbiór jesienny), we wrześniu (na zbiór zimowy).
- Podłoże: żyzne, bogate w składniki pokarmowe z ciepłymi i słonecznymi stanowiskami uprawy.
- Odporność na chłód: bardzo duża, zbiory mogą odbywać się nawet spod śniegu.
- Roszponkę można przygotować z rozsady w warunkach domowych w lutym lub w marcu. Należy ustawić na parapecie płytkie pojemniki z nasionami, żeby docierało do nich światło i ciepło. Kiedy pojawią się pierwsze liście, siewki przesadza się do małych pojemników, a następnie do warzywnika.
Sałata głowiasta
- Okres wegetacji: ok. 40 dni.
- Termin wysiewu: pod koniec lipca i na początku sierpnia, wysadzana bezpośrednio do gruntu albo z rozsady.
- Podłoże: gleby piaszczysto-gliniaste.
- Odporność na chłód: większość odmian ma stosunkowo dużą odporność na mróz, do -6oC, ale warto dobrze je przykryć słomą oraz gałęziami. Istnieją odmiany odporne na duże mrozy.
- Polecane odmiany: Laredo, Nansena, Reskia.
Jeśli chcesz poznać więcej porad dotyczących uprawiania przydomowego ogródka, zajrzyj do poradnika ZIEMOVIT i ciesz się dorodnymi plonami przez cały rok!